Heidrue's verklaring suggereert dat Russische metalen een bedreiging vormen voor de LME-benchmark, en Rusal heeft gereageerd met tegenmaatregelen.

July 25, 2023
Laatste bedrijfsnieuws over Heidrue's verklaring suggereert dat Russische metalen een bedreiging vormen voor de LME-benchmark, en Rusal heeft gereageerd met tegenmaatregelen.

Op 21 juli meldden buitenlandse media dat de Noorse producent Norsk Hydro deze week in een brief heeft verklaard dat de London Metal Exchange (LME) haar besluit om Russisch aluminium niet te verbieden de toegang tot haar opslagnetwerk te verbieden, zou moeten heroverwegen.Zij voeren aan dat het omvangrijke aanbod de benchmarkstatus van haar contracten in gevaar brengt.

Afgelopen vrijdag nam de grootste producent van Rusland, Rusal, wraak door te stellen dat hun concurrent, Hydro, de markt probeert te destabiliseren in eigen voordeel.

In juni was Russisch aluminium goed voor 80% van de beschikbare aluminiumvoorraden in LME-geregistreerde magazijnen, vergeleken met 68% in mei, 41% in januari en minder dan 18% in oktober van het voorgaande jaar.

Heidrue verklaarde dat sommige analisten de korting op Russisch aluminium tussen de $ 100 en $ 300 per ton schatten.In de brief die Reuters inzag, verzocht de Noorse aluminiumproducent 's werelds grootste metaalhandelsforum om de beslissing van november vorig jaar om Russisch aluminium in het LME-systeem te laten blijven, te heroverwegen.

De London Metal Exchange verklaarde dat het alle relevante overheidssancties en -tarieven zal blijven weerspiegelen en alle zorgen over marktorders met betrekking tot Russische metalen zal blijven volgen.In een e-mailcommentaar zei LME: “We stellen vast dat alle metalen afkomstig uit Rusland op grote schaal op de markt worden geconsumeerd en we zullen waakzaam blijven.

Rusal verklaarde in een verklaring dat het verwijderen van Russische metalen uit de toeleveringsketen "zeer verstorende" effecten zou hebben op de liquiditeit en structuur van de markt.Ze zijn van mening dat deze uitspraken tot doel hebben de markt te destabiliseren en concurrentieverstorend gedrag te bevorderen, waardoor hun concurrenten profiteren.Het bedrijf beweerde verder dat zijn koolstofarme aluminium nog steeds algemeen wordt aanvaard door tal van wereldwijde consumenten van over de hele wereld.

Heidrue vroeg in de brief of de beurs de Britse Financial Conduct Authority (FCA) had geraadpleegd voor advies over de risico's van Russisch aluminium voor het "ordelijk functioneren" van de markt.

Als reactie daarop gaf de FCA een verklaring af waarin stond: “We zullen met de London Metal Exchange blijven overleggen over haar controlemaatregelen om ervoor te zorgen dat ze voldoet aan de verplichting om eerlijke en ordelijke markten te handhaven, ook op de LME-aluminiummarkt.We verwachten dat de LME de nodige controlemaatregelen gebruikt om aan haar regelgevende taken te voldoen.

De Chief Financial Officer van Norsk Hydro, Paal Kildemo, verklaarde dat de dominante positie van Russisch aluminium in het LME-systeem een ​​punt van zorg is, aangezien de LME-aluminiumprijs dient als referentie voor contracten tussen consumenten, producenten en handelaren.

Kildemo vertelde Reuters: "Als u een consument bent die uw risicoblootstelling op de LME wil afdekken, en als 80% Russisch metaal is, dan zou u kunnen overwegen om een ​​andere markt te gebruiken."

"Het risico bestaat nog steeds dat er meer Russisch metaal aan de LME wordt geleverd, waardoor de referentieprijs verder wordt gedrukt."

Aluminium is genoteerd aan de Shanghai Futures Exchange (ShFE), maar de handel is niet zo eenvoudig vanwege wisselkoers- en kapitaalcontroles, evenals beperkingen voor buitenlanders die banden moeten hebben met Chinese bedrijven.

Het afgelopen jaar zijn de handelsvolumes voor aluminium op de Chicago Mercantile Exchange (CME) constant gestegen.Uit CME-gegevens blijkt dat de prijzen in mei met meer dan 150% op jaarbasis zijn gestegen.

In oktober 2022 verklaarde het hoofd van metalen bij CME Group, de exploitant van de Chicago Mercantile Exchange, dat ze de handel in Russische metalen niet zouden blokkeren tenzij de overheid hiertoe een mandaat geeft.