De Geschiedenis van Roestvrij staal

August 17, 2023
Laatste bedrijfsnieuws over De Geschiedenis van Roestvrij staal

Het roestvrije staal is vandaag zulk een alomtegenwoordige materiaal dat het moeilijk voor te stellen een wereld is waarin het niet bestond. In deze uitgave van de Roestvrije blog van BS, vinden wij de oorsprong en de geschiedenis van roestvrij staal van hun eigenlijk tot op heden juist begin.

Bijna 230 jaar geleden in 1794, werd het chromium (het essentiële het legeren element in roestvrij staal) geïsoleerd door de Franse chemicus Louis Vauquelin, die zijn ontdekking aan de Franse Academie vier jaar later in 1798 openbaarde. Een reeks wetenschappelijke ontwikkelingen volgde vlug.

Vroeg in de 19de eeuw, voerde een team van Britse die wetenschappers door Robert Mallet, James Stoddart en Michael Faraday worden een reeks experimenten geleid uit die de sterke weerstand van iron-chromium legeringen tegen de schadelijke gevolgen van oxidatie openbaarde. Spoedig daarna, ontdekte Robert Bunsen (van Bunsen-branderbekendheid) verder dat het chromium ook bestand tegen aanval door sterke zure oplossingen was. In 1821, waren de Franse mijnbouwingenieur en de geoloog Pierre Berthier de eerste om voor te stellen dat het roestvrije staal voor het produceren van bestek ideaal zou zijn.

Door 1840s, produceerden de staalproducenten in Sheffield chromiumstaal zoals het Duitse bedrijf Krupp was, dat het materiaal gebruikte om kanonnen te creëren. Het eerste octrooi voor chromiumstaal werd geregistreerd in Groot-Brittannië in 1861 door metallurg en ondernemer Robert Forester Mushet. Vroeg - Th-20 de eeuw zag talrijke onderzoekers, met name Leon Guillet van Frankrijk, dat legeringen creeert die vandaag als roestvrij staal worden beschouwd. Het eerste octrooi van de V.S. voor een martensitic roestvrij staallegering werd geregistreerd in 1912 door uitvinder Elwood Haynes, hoewel dit octrooi niet tot zeven jaar later in 1919 werd verleend.

In hetzelfde jaar dat Haynes zijn octrooi dat registreerde, ontdekte Harry Brearley van het Laboratorium van het het bruin-Firthonderzoek van Sheffield een martensitic roestvrij staallegering (vandaag als rang 420 wordt bekend) terwijl het experimenteren met legeringen waarmee om kanonvaten te produceren die tegen zich corrosie zouden verzetten. Na het ontdekken dat Haynes reeds een octrooi had geregistreerd, voegden twee hun middelen samen om het Amerikaanse Roestvrij staalbedrijf te vormen.

Brearley noemde de nieuwe legering ‚niet geroest staal‘ en het werd verkocht onder talrijke merknamen met inbegrip van Staybrite, Allegheny-metaal en Nirosota-staal. In de jaren '50 en de jaren '60, verbeterden de technologische voorsprong met inbegrip van het hete strook rollen, ononderbroken afgietsel, het koude rollen en het argon-zuurstof decarburisation procédé verder de vele kwaliteiten van roestvrij staal.

Vandaag, komt het roestvrije staal in een brede serie van rangen en formaten en voor een even breed toepassingsgebied gebruikt. Gelieve te doorbladeren de Roestvrije website van BS om meer over roestvrij staalproducten en hun veel gebruik over de industrie te weten te komen.